Skötsel


Liksom all din övriga friluftsutrustning är det viktigt att sköta om även ditt liggunderlag för att det ska hålla så länge som möjligt.

Laga liggunderlag

Återigen beror det på vad det är för typ av liggunderlag du ska laga, hur mycket det gått sönder och vad som orsakat skadan.

Cellplastliggunderlaglaga liggunderlag

Ett liggunderlag av cellplast/skumplast kan enkelt lagas med en bit silvertejp. En reva kan till exempel tejpas ihop både på över- och undersidan av liggunderlaget.

Uppblåsbart liggunderlag

Om du fått ett hål på ditt uppblåsbara liggunderlag är det viktigt att du lagar det på rätt sätt så att garantin bibehålls. Kolla gärna upp vad den enskilda tillverkaren rekommenderar. Lagningskit kan ofta beställas och vissa butiker som säljer produkterna kan ibland hjälpa till att laga ditt liggunderlag för en viss summa.laga liggunderlag lagningskit

Köp Therm-a-Rest Instant Field Repair kit

Köp Therm-a-Rest Home Permanent Repair Kit

Läs mer om hur du lagar ditt Therm-a-Rest liggunderlag –  Therm-a-Rest Universal Repair Kit Instructions

Köp Exped Mat Repair Kit

Förvara liggunderlag

Cellplast-/skumplastliggunderlag

Ett liggunderlag av skumplast/cellplast förvaras enklast ihoprullat på en hylla. Själv förvarar jag dem i ett kallt garage sommar som vinter. Kanske inte optimalt men jag tycker det har fungerat bra.

Uppblåsbara liggunderlag

Mitt uppblåsbara Therm-a-rest Women´s ProLite förvarar jag dock inomhus, ihoprullat i sin packpåse. Inte så Therm-a-Rest rekommenderar men då ligger det säkert i klädkammaren, borta från katternas klor…

Förvara Exped Synmat och Downmat utrullat, platt och med ventilen öppen i en torrt utrymme i skydd av solljus. En av fördelar med detta är att skumgummit i ”pumpen” inte är komprimerad och därför fungerar bäst då.

förvara Therm-a-Rest

Såhär säger Therm-a-Rest angående förvaring

Therm-a-Rest självuppblåsande liggunderlag rekommenderas att förvaras torrt, utrullade och med ventilen öppen. Gärna bakom en soffa eller under en säng så tar de heller inte så stor plats.

Therm-a-Rest NeoAir kan blåsas ur och rullas tight och placeras i sin skyddande packpåse för förvaring. Det rekommenderas dock att ventilen lämnas öppen.

Therm-a-Rest RidgeRest och Z Lite cellplastliggunderlag ska helst förvaras platt eller löst rullade eller i den hopvikta formen. Även om det är ok att rulla ihop tight under vandringen eller resan så ska man helst undvika att långtidsförvara tight hoprullat. Likaså ska man undvika att förvara något tungt ovanpå eftersom det kan deformera liggunderlagen så att de tappar sin optimala funktion.

Läs mer på Therm-a-Rests egen sida. 

Rengöra liggunderlag

Cellplast-/skumplastliggunderlag

Ett vanligt liggunderlag ställer jag i duschen eller badkaret och sköljer av med vatten. Är det riktigt smutsigt eller lerigt skurar jag det med en diskborste och lite Yes diskmedel. Sedan låter jag det bara stå och torka ordentligt innan jag rullar ihop det för förvaring.

Vet att jag vid något tillfälle rengjort en presenning med såpa en gång men lyckades nog inte skölja bort all såpa tillräckligt så min presenning blev VÄLDIGT populär bland alla myror när jag senare la det som golv i tältet…. Därför är jag lite omiljövänlig och kör på diskmedel….

Uppblåsbara liggunderlag

Rengör regelbundet ditt liggunderlag, särskilt om du sover direkt ovanpå det. Liggunderlag tål inte maskintvätt men de allra flesta kan sköljas och rengöras med milt allrengöringsmedel i badkar eller dusch. Var noga med att stänga alla ventiler först så att du inte får vatten in i liggunderlaget!

Skulle du trots allt få in vatten i det går det att torka ur. Rulla liggunderlaget en eller flera gången för att pressa ur allt vatten. Låt det sedan hänga upp och ner och torka i ett torrt och varmt utrymme några dagar.

Läsa mer?

Läs FAQ hos Therm-a-Rest